Hayatta istediğimiz şeyler için hayal kurarken hep cümleye şöyle başlıyoruz. Bir gün… bir gün şu olursa şöyle olsun diyoruz. Oysaki ağzımızdan çıkan her cümleye dikkat etmemiz gerekiyormuş, dua niyetine geçebilirmiş. Bu durum da yine bir tarihi karakter ile karşımıza çıkabiliyor.
Ahmet Fikri Tüzer, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sadece bir gün başbakanlık yapmış bir kişidir. Belki ağzından bir gün başbakan olsam diye bir cümle duyulmamıştır ama içinden geçirmiş olabilir. 24 saat başbakanlık yaparak cumhuriyet tarihinde en kısa süre başbakanlık yapan kişi olarak tarihe geçmiştir.
Tüzer, 15 yıl boyunca Erzurum milletvekili idi. 1942 yılında da içişleri bakanı olmuş ve kendisi başbakan olarak değil içişleri bakanı olarak hatırlanmaktadır. İçişleri bakanlığı görevindeyken dönemin başbakanı Refik Saydam ani bir şekilde kalp krizi geçirip vefat etmişti. Ansızın başbakanlık koltuğu boş kalmış herkes şok olmuştu. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü derhal emir vererek başbakanlık koltuğuna dönemin içişleri bakanı Ahmet Fikri Tüzer’in vekâlet etmesini ve başbakan olmasını istemişti.
8 Temmuz 1942 günü Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı Ahmet Fikri Tüzer idi. Ertesi gün Şükrü Saraçoğlu kabine kurunca kendisi başbakan oldu. 9 Temmuz günü Şükrü Saraçoğlu’nun başbakan olması ile birlikte Ahmet Fikri Tüzer’in başbakanlık görevi bitmişti. Kendisi tekrardan içişleri bakanı görevine geri getirilmişti.
Refik Saydam’ın hükümeti 11. Hükümet; Şükrü Saraçoğlu’nun hükümeti de 13. hükümet diye kayıtlara geçmişti. Arada 12. hükümet olarak Ahmet Fikri Tüzer hükümeti yer almaktaydı. Bu durum neticesinde bir soru ile karşı karşıya kalıyoruz. Başbakan rahatsızlanınca veya yurtdışına çıkması durumunda yerine birisi vekâlet etmesi gerekiyor ancak o dönemde Ahmet Fikri Tüzer vekil değil hükümet kurucusu yani başbakan sayılıyordu. Bir gün dahi olsa! Öyleyse o dönemde, başbakanın yerine vekil bulunması kanunu çıkmamış mıydı diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz.