featured

Gannuşi Gözaltında!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslam Dünyasını Ayağa Kaldıran Gelişme! Gannuşi Gözaltında!

Siyasal İslam’dan Müslüman demokrasisine geçişin fikir babası ve modern İslami eğilimli siyasetin en önemli ismi Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannûşî Kadir Gecesinde Tunus Diktatörü Kays Said’in talimatıyla gözaltına alındı. Gannûşî’nin gözaltına alınmasıyla eş zamanlı olarak partisi Nahda Hareketi’nin de ülke genelindeki tüm ofisleri Tunus terörle mücadele ekipleri tarafından baskına uğratılarak kapılarına kilit vuruldu.

KUZEY AFRİKA ÜLKESİNDE SULAR DURULMUYOR

Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta Nahda Hareketi’ne kapsamlı bir operasyon düzenlendi. Nahda’nın Genel Merkez binası terörle mücadele birimleri tarafından basıldı. Nahda lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ise evinde gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Kays Said’in demir yumrukla yönettiği Kuzey Afrika ülkesinde sular durulmuyor.

Nahda ve liderlerine yönelik baskınlar gerilimi yükseltti. Nahda Hareketi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi’nin pazartesi günü güvenlik güçleri tarafından evine yapılan baskınla iftar saatinde gözaltına alındığı açıklandı. 81 yaşındaki Gannuşi’nin gözaltısını Nahda Hareketi yönetici kadrolarından ve eski Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam, Facebook hesabından duyurdu.

OĞLU ULUSLARASI CAMİAYI HAREKETE GEÇİRDİ

Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannûşî’nin oğlunun paylaştığı mektup şöyle;

“Sevgili arkadaşlar,

Dün gece, 17 Nisan 2023, gün batmadan hemen önce yani Müslümanlar için iftar vakti geldiğinde, bu özel ayın en mübarek gecesi sayılan Ramazan ayının 27. gecesinde, 100 civarında sivil polisin Raşid Gannûşî’nin evine baskın düzenlediğini size bildirmek için yazıyorum.

Yaklaşık 50 polis evine girdi ve iki saat boyunca evi aradılar. Aramayı gözlemlemek için gelen avukatların, görevlerini yapmak üzere alana girmelerine izin verilmedi. Gannûşî daha sonra,  muhtemelen Laouina’nın askeri kışlasına götürüldü. Gelen görevliler oradan geldiklerini söylediler.

Gannûşî’nin 40 avukatı sorgulamaya katılmak için Laouina üssüne gittiğinde, içeri girmelerine izin verilmedi ve gardiyanlar, Gannûşî’nin üste tutulup tutulmadığını teyit etmedi.

Gannûşî’nin avukatına nihayet bu sabah, gerçekten de Laouina üssünde tutulduğu, ancak terörle mücadele yasasına göre avukatlarıyla 48 saat boyunca görüşmesine izin verilmeyeceği bilgisi verildi. Gannûşî yasal hakkı olduğu için avukatları hazır bulunmadıkça konuşmayı reddetmiştir. Müfettişler sorgulamaya başlamakta ısrar ettiler ve onu bütün gece sorgu odasında bir sandalyede tuttular. Ayrıca, tuvaleti mahremiyet içinde kullanma talebini de reddettiler ve kapının açık kalması konusunda ısrar ettiler fakat Gannûşî bunu reddetti.

Gannûşî’nin sağlığının bozulduğuna dair söylentiler var. Hastaneye kaldırıldığı söyleniyor ama kendisine erişim izni verilmediği için hiçbir şeyden emin değiliz.

Başkan Kais Saied, yakın zamanda sindirmeyi ve dize getirmeyi başardığı ve tasfiye ettiği yargıyı rakiplerine karşı kullanmakta kararlı.

Savcı bu sabah yaptığı açıklamada, Gannûşî’nin önceki gece seminerde yaptığı konuşmasında iç savaşı kışkırtabilecek bir ifade kullandığı gerekçesiyle tutuklandığını bildirdi.

Hâlbuki Gannûşî aynen şunları söyledi:

“Entelektüel ve ideolojik bir felç var ve gerçekte iç savaşa zemin hazırlıyor. Çünkü Tunus’u şu ya da bu tarafı olmadan, Tunus’u Nahda’sız, Tunus’u siyasal İslam’sız, Solsuz, hiçbir unsuru olmadan hayal etmek bir iç savaş projesidir. Bu bir suç.

Onun için bu darbeyi kutlamalarla karşılayanlar demokrat olamaz.”

Dolayısıyla, Gannûşî’nin dışlayıcı uygulamaların bu sonuca yol açabileceği konusunda uyarıda bulunduğu ve bu tür eylemleri teşvik etmek yerine kınadığı çok açık.

81 yaşındaki Raşid Gannûşî, Tunus’ta demokrasinin kurucu babalarından biridir. Dürüstlüğü, diktatörlüğe ve baskıya karşı ömür boyu verdiği mücadele ve Kais Saied tarafından Tunus demokrasisine karşı gerçekleştirilen darbeye karşı koymadaki cesareti nedeniyle geniş çapta saygı görüyor.

Gannûşî’nin bir arkadaşı olarak, Gannûşî’nin tutuklanmasını kınayarak desteğinizi göstermeye istekli olup olmadığınızı sormak, Saied’in muhaliflerine yönelik korkutma ve zulme bir son verilmesi ve Tunus demokrasisinin yeniden inşasına çağrıda bulunmak için size ulaşıyoruz.”

 

 

Gannuşi Gözaltında!

Giriş Yap

Kriter Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!