Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) ev sahipliğinde; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyinin desteği ile düzenlenen “4. İdare Hukuku ve İdari Yargı Uluslararası Sempozyumu” (ISALAJ-2024) BAÜN Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.
Balıkesir Üniversitesi’nin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar İdare Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi ev sahipliklerinde; İstanbul Ticaret Üniversitesi, Buhara Devlet Üniversitesi, Gülistan Devlet Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Akademisi, Termiz Devlet Üniversitesi, L.N. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesi, Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi, KH. Dosmukhamedov Atyrau Üniversitesi, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Taşkent Moliya Üniversitesi Finans Enstitüsü ve Taşkent Ekonomi Üniversitesinin iş birliğiyle düzenlenen sempozyum, duayen hukuk hocaları ile genç akademisyenleri ve hukukçuları bir araya getiriyor.
16-18Mayıs 2024 tarihlerinde “Yeni Teknolojiler, Bilişim Teknolojileri, Yapay Zeka” teması ile düzenlenen sempozyumun açılış programı; Özbekistan Yüksek Öğrenim, Bilim ve İnovasyon Bakan Yardımcısı Dr. Jonibek Tavakalov, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyon Başkanı Mehmet Soner Sağıroğlu, Balıkesir 1. İdare Mahkemesi Başkanı Feyzullah Ertan, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Balıkesir Vali Yardımcısı Yusuf İzzet Karaman, Taşkent Maliye Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Tolkın Zakiroviç Teşabayev, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Prof. Dr. Murat Doğdubay, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay, senato üyeleri, yargı mensupları, akademik ve idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ile başlayan sempozyumun açılışında konuşan; Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Akademisi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemile Namazova, “Tek millet, iki devlet” olarak Türkiye ve Azerbaycan’ın kardeşliğine dikkat çektiği konuşmasında her zaman Türk milletinin desteğini hissettiklerini söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemile Namazova, sempozyumun ortağı olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek bundan sonra da Balıkesir Üniversitesi ile işbirliklerinin devam edeceğini belirtti.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmi Deniz Özbay da, yapay zekâ ve idare hukuku hakkında bilgiler verdiği konuşmasında yapay zeka türlerinin gelişmesi ve yapay zekanın kendi etrafındaki farkındalığının yükselmesine dikkat çekti. Özbay, sempozyumda emeği geçenlere de teşekkür etti.
Taşkent Maliye Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Tolkın Zakiroviç Teşabayev de konuşmasında; Özbekistan ile Türkiye arasında eğitim, sağlık, ticaret ve yatırım alanlarında işbirliklerinin geliştiğini ifade ederek, Taşkent Üniversitesi ve Türkiye’nin en prestijli yükseköğretim kurumlarından olan Balıkesir Üniversitesi arasında işbirliği çalışmalarının yapıldığı söyledi. Sempozyumda olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Rektör Teşabayev, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu da açılış konuşmasında; yurtiçinden ve yurtdışından 9 üniversitenin katılımı ile Türkiye’nin İdare Hukuku alanında en büyük organizasyonu olan sempozyuma ev sahipliğini yapmaktan mutluluk ve onur duyduklarını dile getirdi. Rektör Oğurlu İdare Hukuku alanında duayen hocalarla, genç hukukçuları bir araya getiren ve Türkçe, İngilizce, Rusça ile Azerbaycan, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkçeleri ile 65 bildirinin sunulacağı sempozyuma katkı sunanlar ile organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Akın da, konuşmasına sempozyum için Balıkesir’e gelen katılımcılara seslenerek, “Türkiye’nin en güzel yeri olan Balıkesir’e hoş geldiniz” ifadeleriyle başladı. Balıkesir’in devletçi anlayışına ve Kuva-yı Milliye ruhuna vurgu yapan Başkan Akın, İdare Hukuku ve İdari Yargının da demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı olduğu ifade ederek, sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.
Özbekistan Yüksek Öğrenim, Bilim ve İnovasyon Bakan Yardımcısı Dr. Jonibek Tavakalov da yaptığı konuşmasında 4.’sü düzenlenen sempozyumun Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Yükseköğretim kurumlarından akademisyenler için büyük bir deneyim olduğunu ifade ederek, sempozyumun verimli geçmesi temennilerinde bulundu.
Sempozyumun açılış töreninde konuşan Balıkesir Vali Yardımcısı Yusuf İzzet Karaman da en önemli teknolojik keşiflerden biri olan yapay zekânın gelişmesiyle idare hukukunda çeşitli düzenlenmeler yapılması gerektiğinin altını çizdiği konuşmasında, sempozyumun idare hukuku alanında yeni ufuklar açması dilekleriyle sözlerini tamamladı.
Sempozyum açılış programı; plaket takdim töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi Balıkesirli sanatçı Hasan Aycın’ın eserlerinin yer aldığı “Çizginin Ustası Hasan Aycın” sergi açılışı ile sona erdi. Sempozyum, BAÜN Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek eş zamanlı yüz yüze ve çevrimiçi akademik oturumlar ve Balıkesir’de gerçekleştirilecek sosyal program ile devam edecek.