Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı hububat alım fiyatlarını değerlendirdi.
TMO’nun bu yıl için açıkladığı, ancak beklentinin altında kalan buğday ve arpa alım fiyatlarına karşılık olarak maliyetlerde yüksek artış yaşandığına dikkat çeken Can Ata Tan; “TÜİK verilerine göre enflasyonda yüzde 75’lik artış yaşanmıştır. Buna karşılık geçen yıla oranla alım fiyatlarına buğdayda ortalama yüzde 11’lik, arpada yüzde 5’lik bir artış yapılmıştır. Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar ve alım fiyatlarının beklentilerin altında kalması, ödemeler konusunda sıkıntı yaşayan üreticilerimizi daha da zor duruma düşürecek ve üretimde vazgeçme noktasına getirecektir. Son on yılda buğday ekim alanlarında zaten %13,7 oranında azalma vardır. Bu azalma, üreticinin üretimi yavaş yavaş bıraktığının habercisidir. Sürdürülebilir üretim için hububat alım fiyatlarının tarımsal enflasyon artışlarının altında olmaması gerekir. Tarımda meydana gelebilecek üretim tüketim dengesinin bozulması, ülkemizi dışa bağımlı hale getirecek ve mevcut enflasyonun daha da artmasına neden olacaktır” diye konuştu.
Hububat piyasalarında belirleyici etkiye sahip olan Ticaret Borsalarımızda oluşacak fiyatların üreticilerimizi memnun edebilmesi için üyelerimizin düşük faizli finansmana erişim konusunda yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi gerektiğini belirten Tan; “Borsaların satış salonlarında oluşan fiyatlar çoğu zaman alım fiyatlarının üzerinde olmuştur. Yeni harman döneminde de aynı durumun devamlılığı için üyelerimizin finansmana erişimle ilgili yaşadıkları sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda bankalarla yapılacak görüşmelerin hızlandırılarak tarımsal kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerekmektedir ” dedi.
Türk tarımının geleceği için, üreticilerin desteklenmesi ve üretim maliyetlerinin karşılanabilir seviyelerde tutulması, hayati önem taşıdığına değinen Tan; “Destekleme fiyatları buğdayda 1 liradan 1 lira 75 kuruşa, arpada 50 kuruştan 75 kuruşa yükseltilmiştir. Devletimizce hububata yapılan destekleme rakamlarının daha da yükseltilerek ödeme tarihlerinin öne çekilmesi ve alım fiyatlarının makul oranlarda revize edilmesi üreticilerimizi bir nebze olsun rahatlatacaktır. Yetkililerin bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğini düşünüyoruz” dedi.