(MAYHA) – Gömeç’te 1995 yılında Bosna-Hersek’te yaşanılan Srebrenitsa Katliamı’nın 29. yıldönümü nedeniyle hüzünlü bir anma etkinliği yapıldı.
Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gömeç Şubesi tarafından Gömeç Belediyesi’ne ait Nuri Bozyel Kültür Merkezi’nde düzenlenen 11 Temmuz Srebrenica Boşnak Soykırımı anma etkinliğine katılım oldukça yoğun oldu.
Bosna Savaşı’nın anlatıldığı film gösterimlerinin izleyicilere sunulduğu etkinlikte, anlatan film gösterimi ve plaket takdimi de yapıldı.
Etkinlikte; Admir Mulaosmanović, Nusret Sancaklı ve Şenay Biçer isimli konuşmacılar da, Boşnak vatandaşların doğup büyüdükleri topraklarından sürülmeye çalışılarak, gerçek bir soykırımla yok edilmeye çalışıldığına işaret etti.
Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gömeç Şube Basın Sözcüsü Furkan Duran da yaptığı konuşmada; Srebrenitsa Soykırımı’nın 29. yıldönümü nedeniyle düzenledikleri anma etkinliğine gösterilen teveccühten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Düzenledikleri etkinlikte Srebrenitsa’da yaşanan katliamın Anadolu’da yaşayan Boşnak kökenli vatandaşların derinden yaraladığına işaret eden Duran, “Böylelikle; hep birlikte, geçmişte yaşanan acıları hatırlayarak geleceğe daha umutla bakma çabamıza katkı sağladınız. Bu vesile ile Gömeç’in dayanışma ve birlik ruhunu bir kez daha hissettirdiniz. Ayrıca, etkinliğimize katılıp katkıda bulunan konuşmacılarımız Admir Mulaosmanović, Nusret Sancaklı ve Şenay Biçer’e de içten teşekkürlerimizi sunarız. Engin bilgi ve birikimleriyle etkinliğimize değer kattılar. Birlikte nice anlamlı etkinliklere imza atmayı umuyoruz” diye konuştu.
Srebrenitsa’da ne olmuştu?
Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin hemen ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrol ettiği bölgeye gitmesine izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda öldürdü ve katledilenler toplu mezarlara gömülmüştü.