10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Keskin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“İş Yerinde Ruh Sağlığını Öncelik Haline Getirmek”
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun bir projesi olarak başlayan Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh sağlığının ve ruh sağlığı hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını arttırmak amacıyla, 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kutlanmaktadır. 2024 yılının teması da “İş Yerinde Ruh Sağlığını Öncelik Haline Getirmek” olarak belirlenmiştir.
Dünya nüfusunun %60’ının çalıştığı ve çalışanların zamanlarının %60’ını işyerlerinde geçirdiği düşünüldüğünde çalışma hayatı, insan yaşamının önemli bir parçasıdır ve gelir kaynağı olmasının yanı sıra kişisel amaçların gerçekleştirilmesine, sosyal ilişkiler kurulmasına ve kişinin mesleğine veya topluma hizmet etmesine yardım etmektedir. Sağlıksız veya güvensiz ortamlarda çalışma ciddi negatif etkilere sahiptir. İş baskısı, monotonluk, iş yetiştirme kaygısı, başarısız olma korkusu gibi sebeplerle iş hayatında ruhsal dengenin bozulması hem kişinin sağlığı açısından tehdit oluşturmakta hem de iş yerindeki verimlilik açısından olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. İş hayatında ruhsal dengenin bozulması nedeni ile çalışan kişiler arasında sıklıkla depresyon, kaygı, stres, tükenmişlik ve kas eklem rahatsızlıkları gibi durumlarla karşılaşılabilmektedir. Benzer şekilde vardiyalı çalışma sistemi ve uzun çalışma saatleri de kişilerin ruhsal durumlarında sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu gibi sorunlar kişinin fiziksel sağlığını bozmakta, kişinin ruhsal anlamda kendini kötü hissetmesine sebep olmakta ve işyeri devamsızlık süresinin artmasına yol açmaktadır.
Tüm bunlara karşılık çalışanlar, iş arkadaşları veya işverenlerinin/yöneticilerinin kendilerine karşı olumsuz tutum geliştirmesinden ve işini kaybedeceği endişesinden dolayı yaşadıkları ruhsal sıkıntıları belli etmekten ve destek almaktan çekinmektedirler.
Teknolojik gelişmelere rağmen işyerlerinde insan faktörünün önemi hala yerini korumaktadır. Kişilerin ruhsal sağlıklarını koruyabilmek ve işyeri verimini artırmak için tıpkı fiziksel hastalıkların tedavisinin önemsendiği gibi ruhsal hastalıkların tedavisinin de önemsenmesi gerekmektedir. Çalışanların ruh sağlığı demek kurumun ruh sağlığı anlamına gelmektedir.
Sağlıklı işyerleri ancak sağlıklı çalışanlarla mümkündür.