“ÇALDIRMAYIN BU DEVRİMİ” DEMİŞTİ AMA…
Otuz Yıl Sonra Sürgünde Olduğu Katar’dan Mısır’a Dönen Karadavî, Havaalanından Doğruca Kahire’nin Merkezine Gitmiş ve İki Yüz Bin Kişinin Katıldığı Tahrir Meydanı’ndaki 18 Şubat 2011 Günkü Cuma Hutbesinde, Mısır Halkını Uyarmıştı
2011 Mısır Devrimi(Arap baharı)’nin en önde gelen ateşleyicilerinden biri olan Yusuf Karadavî’nin vefatının ardından, Kanada Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi Muhammed Fadıl, Karadavî hakkında yazdığı yazıya, Karadavî’nin bu konuşmasını hatırlatarak başlıyordu: “Cuma namazı için 18 Şubat günü, Tahrir (Özgürlük) Meydanı’nda toplanan yüzbinlere, bu yaşlı vefakâr din adamı şöyle sesleniyordu: “Hiç kimsenin bu devrimi sizden çalmasına izin vermeyin, çünkü (çalmak isteyen) münafıklar, şimdi kendilerine uygun bir maske ile yeniden piyasaya çıkacaklar. Devrim henüz bitmedi. Daha yeni başlıyor, Mısır’ı yeniden inşa etmek için. Devriminizi koruyun.” Henüz yedi gün olmuştu, otuz yıldır ülkeyi yöneten Hüsnü Mübarek (1928-2020), görevi bırakalı.
SÖMÜRGECİLİK KARŞITI AKTİVİST
İngiliz sömürge yönetiminin devam ettiği 1926 yılı Mısır’ında doğmuştu, Karadavî. Gençliğinde dini eğitim almaya devam ederken, sömürge yönetimine karşı oluşu yüzünden, defalarca tutuklanmıştı. Mısır’da krallığın devrilip cumhuriyetin kurulmasından sonra (1952) da, bu defa, kendisinin doğumundan iki yıl sonra 1928’de kurulan Müslüman Kardeşler (İhvân-ı Müslimîn) üyesi olduğundan ötürü, 1950’lerde bu defa Arap milliyetçisi Nasır tarafından da tutuklanacaktı.
İNGİLTERE’YE, ABD’YE VE FRANSA’YA GİRİŞİ YASAKTI
Karadavi sonunda 1960’ların ilk yıllarında Mısır’ı terk etti ve hicret ettiği Katar’da, 1977’de yeni kurulan Katar Üniversitesi Şeriat Fakültesi Dekanlığına atandı ve Katar vatandaşı oldu. Katar merkezli el-Cezîre televizyonunda katıldığı haftalık İslam Hukuku ve Yaşam programı, Arap dünyası ile beş kıtada 40 ile 60 milyon izleyici tarafından izleniyordu. Bu interaktif programda canı yayında dünyanın her yanından sorulan sorulara, Karadavi cevap veriyordu. 1976 ve 2004 yıllarında iki defa artık Müslüman Kardeşler’le bir bağlantısı kalmadığını söylemesine rağmen, Filistinli canlı bombaların İsrail’de giriştikleri eylemlere “dinen bir sakınca yok” demesinden ötürü, 2008 yılında İngiltere’ye, 2012 yılında da Fransa’ya girişi yasaklanmış, kendisine vize verilmemişti. Ayrıca Irak’taki ABD askeri güçlerine karşı girişilen saldırıları desteklediğinden ötürü de, ABD’ye girişi yasaklanmıştı.” Prof. Muhammad Fadıl yazısını şu cümle ile bitiriyor: “(Fakat) Bugün Arap dünyası, Karadavi’nin 2011 Şubat ayındaki konuşması öncesin(Arap Baharı)den daha da karanlıkta gözüküyor.”
MIDDLE EAST EYE’ den çeviri
Kaynak: https://www.middleeasteye.net/news/yusuf-qaradawi-scholar-activist-egyptian-revolution (erişim 28 Eylül 2022)