AİLE NEYİMİZ OLUR?
Başlangıçlar güzeldir; doğarken, yazarken, yaşarken…
Kriterhaber ailesindeki yerimizi aldık ve Bismillah deyip başlangıcı yaptık. Şairin: “Telaşlı bir kalabalığın ortasında ayaküstü konuşuyoruz. Nedim’in nigahban nergisleri gibi” dediği ve bana ayrılan bu köşede, aile konularını ele almaya çalışacağım.
Toplumun temel yapı taşı olan aile, sözlükte “evlilik ve kan bağına dayanan , aynı evde birlikte yaşayan anne, baba ve çocuklardan meydana gelen topluluk” manasına gelmektedir. Bu tanımlama zihnimizde aile kavramını şekillendirmiş olsa da kelimeyi Kur’an ve Sünnet açısından incelediğimizde; sevgi, şefkat ve merhametin bulunduğu, karı-koca, çocukların birbirlerine karşı hak ve sorumluluklarının yerine getirildiği, aile olma bilincinin idrak edildiği, fertlerin her koşulda birbirlerine sımsıkı sevgi bağı ile bağlandığı bir sığınaktır aile şeklinde bir tanım yapabiliriz.
Vefa binasını inşa eden bir tuğladır aile. Peygamber Efendimiz (sav)’in buyurduğu gibi “Sizin en hayırlınız ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben aileme karşı en hayırlı olanınızım. ”Aile bireylerine karşı son derece özenli davranmalı “hayırlı” olan kullardan olmak için azami gayret gösterilmelidir.
Toplum hayatını baltalayan, kültürel yozlaşmayı , dünyevileşmeyi had safhaya çıkaran günümüz dizilerine, filmlerine hatta şuursuz kullanılan sosyal mecralara baktığımızda, ailenin her zamankinden daha fazla korunması gerektiğini anlıyoruz.
Farklı kültür ve ailelerde yetişen kadın ve erkeğin bir araya gelerek yuva kurmasının, bu yuvayı ayakta tutmasının mantığını sadece dünyevi hazlara dayandırmak, geçici olan dünya hayatının bir yanıltmasıdır. “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun varlığının ve kudretinin delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum 30/21) ayetinden de anlaşılacağı üzere aile bireyleri arasındaki merhamet ve huzuru da var eden Allah’tır.
Evliliğin, dünya ve ahiret hayatını güzelleştirmek için bir araç olduğunu, İslam’ın öğretileri ile donanımlı nesillerin yetişmesinde ailenin ne denli önemli olduğunu hatırlamak yerinde olacaktır.
Anne babalarımızın hayatta olanlarına “öf” bile demeden , evlat olarak dinimizce belirlenmiş kurallara riayet etmeli, ahirete göçmüş olanları ise hayır ve duadan mahrum bırakmamalıyız.
Rabbimiz, karşılıklı anlayış ve olgunlukla aile kurumunu yürütebilmeyi, bu doğrultuda göz aydınlığı olacak evlatlar yetiştirmeyi bizlere nasip etsin. Allah’a Emanet.