RABİA YURDAKÖK

FATİH SULTAN MEHMET HRİSTİYAN(MIY)DI?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanların en popüler olan cümlesiyle karşı karşıyayız. Sosyal medyada karşımıza çıkan her beş videodan birisi bu konu ile ilgile olunca kayıtsız kalamadım ve hemen kaleme aldım. Duyduklarım karşısında o kadar şaşırdım ki bu yazıya da girizgâh yapmadan başladım.

Rivayetlere göre Fatih Sultan Mehmet Müslüman değil Hristiyandı. Peki, bu rivayetler nereden çıktı? Ve asıl soru şu, bu rivayetler doğru mu? Tabii ki doğru değil. Neden Fatih Sultan Mehmet’e Hristiyan deniliyor ve bu teoriyi biz yeniçağ tarihçileri olarak nasıl çürütüyoruz işte tüm bu bilgileri bu yazımda kaleme alarak sizlere aktarıyorum.

Bugün Fatih Sultan Mehmet Hristiyandı diye yazan kitaplar kaynak olarak II. Bayezid’in bir lafını gösterirler. İddiaya göre II. Bayezid babası Fatih Sultan Mehmet’in Müslüman değil Hristiyan olduğunu söylemişti. Söylediği cümleyi sizlere aktarıyorum ‘’Babam zaten inanmazdı’’. II. Bayezid bu cümleyi neye göre veya kime göre söylüyor? O dönemlerde baba oğul ilişkileri günümüzdeki gibi değil. Üstelik Osmanlı Sarayı’nda hiç de samimi bir baba oğul ilişkisi yok denilecek kadar azdır. Çünkü her bir oğul, padişah babasını tahtından edebilme kapasiteye sahiptir. Yani her padişah baba için, oğulları birer rakiptir. Özetle, II. Bayezid babasıyla oturup bu konuyu konuşabilecek bir ortamları olduğunu sanmıyorum. Zaten Fatih Sultan Mehmet kendisini herkesten ayrı tutan ve yemeklerini bile tek başına yiyen bir padişahtır. Bir de bu lafları alkol ve afyon bağımlısıyken daha sonradan tövbe edip sofu olan II. Bayezid söyleyince insanın inanası gelmiyor tabii ki! Belki de bu lafları alkollüyken söyledi kim bilir?

Diyelim ki II. Bayezid aklı yerindeyken bu cümleyi kurdu. O zaman da aklımıza hemen şu soru geliyor. II. Bayezid tahta geçer geçmez halk ve saray erkânı onu sürekli babası ile kıyaslıyordu. O da babasının gölgesinden kurtulmak için bu tarz faaliyetlere girişmiş olmalıdır. Çünkü tahta geçer geçmez Fatih Sultan Mehmet’in madalyonlarını çok ucuz fiyatlara yabancılara satmıştı! Baba hatırası demeden!

Fatih Sultan Mehmet Hristiyandı diyenlerin başka bir sebepleri de var. O da İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Hristiyan halkın can, mal, namus ve inanç özgürlüğüne dokunmayacağının sözünü veriyor. Bu sözün üzerine aşağıda görmüş olduğunuz minyatür çiziliyor. Fatih Sultan Mehmet Hristiyandı diyenler de bu sözü gerekçe gösteriyor. Hâlbuki bu bütün devlet yöneticilerinde olması gereken bir vasıf; herkese karşı hoşgörülü olmak. Fatih Sultan Mehmet’in bir lafını göz önüne alarak yorum yapacak olursak o zaman Fatih Sultan Mehmet’in annesi de Yahudi asıllıdır. Eğer Fatih Sultan Mehmet’in dini inancı da annesinden geçtiyse o zaman Fatih Sultan Mehmet Yahudi midir? Hadi bakalım buyurun bu iddiayı da cevaplayın.

Bir de şu yabancı yazarlar meselesi var. Yabancı yazarlar kitaplarında herhangi bir kaynağa dayandırmaksızın Fatih Sultan Mehmet’in Hristiyan olduğu yazıyorlar. Aynı yabancı yazarlar Harem ile ilgili neler neler sallıyorlar. Biz Türk tarihçilerin de ‘’Harem bir okuldur, siz yabancıların yazdığı gibi bir yer değildir’’ diye bağırmaktan sesimiz kısıldı. Bu yabancı yazarların Harem’e girmesi değil, Harem’e, Harem mensubu dışından hiç kimse giremezdi. Peki, bu yabancı yazarlar tüm bunları nereden biliyorlar? Daha da arttırıyorum! Bu yabancı yazarlar Kanuni Sultan Süleyman ile veziriazamı İbrahim Paşa arasında arkadaşlıktan öte bir ilişki olduğunu yazacak kadar dillerini Osmanlı Tarihi’ne uzatmış durumdalar. E biz ne diyelim, kişi kendinden bilirmiş işi. Bu sebeple yabancı bir yazar ortaya böyle bir iddia attı kesin doğrudur diye düşünmeden önce araştıralım ve okuyalım.

Son olarak karşımıza bir başka iddia çıkıyor ki o da Fatih Sultan Mehmet’in yazdığı bir şiir.. Bu şiire göre Fatih Sultan Mehmet Hristiyanmış! Aşağıya şiiri bırakıyorum, artık yorum sizin!

‘’Galata’yı gören, gönlünü cennetin en gizemli bahçesine bile bağlamaz

Gönül güzeli bir sevgiliyi Galata’nın kendisinde gören, anmaz bir daha selvi boylu bir başka sevgiliyi

Galata’nın kimliğinde bir Hristiyan dilli İsa gördüm ki

Dudakları kutsal bir tapınak olur, İsa’nın insanlık dünyasını gören

Dinle imanın akıl ve anlayışını sıkı tutmak gerekir

Yoksa ey Müslümanlar, o kiliseyi gören olabilir kâfir hemen

Galata’nın içtiği katıksız şarabı içen, cennetteki Kevser şarabını bile anmaz olur

Orada karşılaştığı kiliseyi gören de bir daha gitmez mescide falan

Avni’ya -Fatih’in mahlası- bilirdi senin bir kâfir Hristiyan olduğunu

Belinde keşiş kuşağını, boynunda haçını gören’’

Bana sorarsanız bence bu iddialar kesinlikle doğru değil. Yani aksi bir kanıt bulunana kadar doğru değil. Çünkü sosyal bilimlerde asla ASLA denilmez. Her an bir arşiv belgesi bulunabilir, okunabilir ve doğru zannettiğimiz şey aslında yanlış olabilir. Bu sebeple şu anki verilere göre konuşalım, bu teori deli saçmasından öteye gidemez!

FATİH SULTAN MEHMET HRİSTİYAN(MIY)DI?

Giriş Yap

Kriter Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!