Füze denemeleri, çevre ülkelere olan tehditleri ve sözde gizemli gösterilmeye çalışılan lideri Kim Jong-Un ile Kuzey Kore, çeşitli haberlerle sürekli gündemden düşmeyen bir ülke. Aralık ayının ilk haftası yine ilginç bir konu ve görüntü ile gündeme gelerek herkesin dikkatini çekti. Ulusal Anneler Buluşması adlı bir etkinlikte konuşma yapan Kim Jong-Un, kadınları daha fazla çocuk sahibi olmaya çağırarak doğum oranlarındaki düşüşün durdurulmasının kadınların görevi olduğunu söyledi. Bunu söylerken ağlaması ve bazı kadınların da konuşma esnasında ağlamaları kısa bir video ile dünyaya servis edildi.
Kuzey Kore gibi diktatörlük ve baskı ile yönetilen ülkelerden gerçek haberleri yansıtmak oldukça güç, çünkü halk ölüm korkusu ile konuşmaya korkuyor. Ancak 2023 Haziran ayında BBC, üç Kuzey Koreli ile gizli bir röportaj gerçekleştirdi. Bu röportajlara göre ülkede gıda sıkıntısı oldukça ciddi boyutlarda ve açlıktan ölen çok sayıda insan mevcut. Yaklaşık 26 milyon nüfusa sahip ülke kendi kendine yetecek düzeyde gıda üretemiyor ve sınırlarını diğer ülkelere de kapatmış durumda. Geçimlerini sağlayamayan ve gıda sıkıntısı yaşayan halkın daha fazla çocuk dünyaya getirerek besleyemediği aşikâr. Kuzey Kore’nin gıda sıkıntısı ile karşı karşıya olması da ilk değil üstelik. Üç milyon kişinin ölümü ile sonuçlanan bir kıtlık da 1990’lı yılların sonunda yaşandığı bilgisine dayanarak ülkenin yeni bir kıtlık ile karşı karşıya olması ihtimali hayli yüksek diyebiliriz.
Nüfus-gıda ilişkisi ve Kuzey Kore’nin mevcut durumu bana Malthus’u hatırlattı. 1766-1834 yılları arasında İngiltere’de yaşamış Tarih ve Siyasal Ekonomi Profesörü Thomas Robert Malthus, nüfus artışının kontrol edilmesi gerektiğini öne süren tarihteki ilk iktisatçıdır. Malthus nüfusun geometrik olarak artarken (1,2,4,8,16…) gıdanın aritmetik olarak (1,2,3,4,5….) artacağını, bu sebeple nüfusun kontrol edilmez ise kıtlık ortaya çıkacağını öngörmüştür. Nüfus artışının kontrol altında tutulması gerektiğini ifade ederken önleyici mekanizmaların uygulanması gerektiğini savunmuştur. Peki Malthus şimdi Kuzey Kore’yi görse ben haklıydım mı diyecek?
Sonraki dönemlerde Malthus hep ‘karamsar iktisatçı’ olarak nitelenmiştir, zira öngördüğü gibi Avrupa ülkelerinde nüfus patlaması yaşanmamış, aksine birçok Avrupa ülkesinde nüfusta mutlak anlamda azalmalar yaşanmıştır. Bazı ülkelerde ise nüfus artışının sebebi doğum oranlarındaki artıştan ziyade sağlık alanındaki gelişmelerden kaynaklanmıştır. Yine teknolojinin gelişmesi gıda üretimini de arttırmıştır. Yani Malthus’un haklı olmadığına dair birçok eleştiri mevcuttur. Kuzey Kore’nin kıtlık ile alakalı durumu ise yönetimin tamamen rasyonellikten uzak aldığı kararların bir sonucudur ve bunun sonuçlarına her zamanki gibi halk katlanmaktadır.
Nüfusun kontrol altına alınması ile ilgili bir komplo teorisi de pandemi döneminde oldukça revaçtaydı. Bill Gates in eski bir konuşmasını referans alanlar, aşılama yoluyla dünya nüfusunun %10 ile 15 oranında azaltılabileceğini söylediğini, bunun uygulamasının da Covid-19 aşıları ile yapıldığını iddia ettiler. Özünde salgına da inanmayan bu gruplar Türkiye dahil her ülkede mevcut idi. Halen bazı genç ölümlerine dair haberlere yapılan yorumlara baktığımda sebebin aşılar olduğunu dile getirenlerin mevcut olduğunu görüyorum. Halbuki sağlıksız beslenme, sigara kullanımı gibi faktörler daha çok ölüme sebebiyet verirken ve bu herkes tarafından bilinirken, bu tarz popüler teoriler maalesef toplumda daha çok yankı uyandırıyor.