KAPİTALİZM YENİ ADIYLA NEOLİBARİZM
Günümüz adıyla Neoliberalizm olan Kapitalizm ilk çıktığı dönemlerde yırtıcıydı ama geldiğimiz bu dönemde ise yıkıcı olmuştur.
Yapay zekâ şu an her şeyi yıkıp geçmektedir. Dili, dini, tarihi, edebiyatı kısacası insanlığa ait olan tüm değerleri yıkıp geçmektedir. Bilgisayar terimi ile adeta insanlığa FORMAT atmaktadır. Ve daha vahimi bir daha da asla geri dönüşü olmamaktadır.
Modernleşme başladığında sanayileşme ile beraber kapitalizm yırtıcıydı. Şimdi geldiğimiz noktada ise kapitalizm yıkıcı olmaktadır. Daha vahimi de bizden sonra gelen nesilde YOK EDİCİ olacaktır. Çünkü yeni makinaların algoritmalarını yüklerlerken yeni kurulan dünyada insanlık hayatın dışına itilecektir. Bu ise yeni hayat üretecektir.
Zamanımız Müslümanlarının en büyük sorunu bilgi eksikliğidir. İki tane kitap okumakla hayatı anlamaya çalışmaktadırlar. Hatta bir tane kitap yazana âlim sıfatı takarlar. Peygamber (s.a.v.) hayatı okumuş ve Allah’ın emirlerini Allah (c.c.), hayatın alanına bu şekilde yansıtmıştır. Dinin maksadı Allah’ın toplum için indirdiği doğruları bildirmek, ŞERİATIN maksadı ise bu doğru bilgileri hayata uygulamaktır.
HAYATA DAİR BİR ŞEYLER SÖYLEMEK İSTİYORSANIZ, içinde bulunduğunuz hayatı BİLMELİSİNİZ.
Ortaçağ Avrupası batık milletlerdi. Onlar nefislerini değiştirdi. Ve onlar dünyaya hâkim oldular. İki yüzyıldan beri dünya sahnesinden çekilmiş olan dünya Müslümanlarının nefislerini değiştirme vakti gelmedi mi? Rad suresinin 11. Ayetinin ne zaman muhatabı olacaklar. Yaptığımız iş yıllardan beri tarihi anlatmak, övünmek ve bunları kutlamaktan ibarettir. O tarihte övündüğümüz kişiler Muazlar, Alparslanlar, Fatihler yetiştirecek anneler nerededir? Allah’ın adına dünyaya hâkim olmamızı ne zaman anlayacaklar?
Biz avame tabirle daha tarım toplumundan, sanayi toplumuna geçmelimiyizi konuşuyoruz. Aslında yenidünyayı 500 yıl geriden takip ediyoruz. Yeni dünyada BİLGİMİZ olmadığı için YOKUZ. Olmadığı yerde diğer medeniyetler gelir seni dönüştürür. Ve senin yelkenlerini onların rüzgârları doldurur. Suyun üzerindeki saman misali nereye derlerse oraya akıp gidersin.
Bizim çocuklarımız bize benzemiyor. Endüstri 4.0 dijital çağın çocukları onlar. Dünya endüstri 1 ‘in 1790 yılında Buhar devrimiyle başlattı. Tarım toplumundan çok hızlı bir şekilde sanayi toplumuna geçildi. James Watt ile başlayan bu süreç tekstil makinelerine insan yerine buhar kullanılmasıyla oldu. Endüstri 2.0 dediğimiz ikinci devrim 1850 yılında Edison ile başlayan elektriğin bulunması ve buharın yerine elektrik motorlarının konulmasıyla devam etti. Fordist dediğimiz yönetim bantları başladı. Endüstri 3.0 1970’de bilgisayar devrimiyle başladı. Çok kısa bir sürede 1978’de robotlar devreye girdi. HER DEVRİM YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ÇIKARDI VE İNSANLARIN HAYATINDA CİDDİ KIRILMALAR YAŞANDI. Zaten insan hayatında ciddi değişikler yaptığı için DEVRİM denildi.
Dijital çağ ile beraber gelen nesiller zihinleri de bozulunca her meseleye sirayet etti. Sorunlara örnek verecek olursak, aile sorunu, kadın sorunu, çocuklarının eğitim sorunu vs. olarak baktı. Meselenin özüne inildiğinde iğdiş edilmiş zihinler adaletin gerçek karşılığı olan eşyayı yerli yerinde değil de, heva ve hevesin dediği yere koydu. Kök – neden analizi yaptığımızda meselenin özü budur.
Zihinlerin iğdiş edilmesi iki ana sorun oluşturdu. İnsanlar
1.Dünyevileşti.
2.Bireyselleşti.
Ben merkezli bireyin, hayatın merkezine kendisini alması, hayatın merkezinde Allah (cc) olmayışı bütün okumaları bu şekilde yapmasına neden oldu. Bireyselleşme hastalığı sadece ümmetin değil, şu an insanlığın sorunudur. Günümüzde modern iktisadi hayat KAPİTALİST-LİBERAL, siyasi hayat DEMOKRASİ, dini hayat SEKÜLARİZM ve içtimai hayat BİREYSELCİLİK olmuştur.
Avrupa 1918 yılında İspanyol gribiyle yaklaşık 50 milyon insan ölünce dünyevileştikten sonra bireyselleşti. Günümüz dünyasında bireyselleştirmenin önünü açıp hızlandırmak için tüm insanlığa salgın hastalık korkusu pompalanmıştır.
Populizm heva ürünü, süslü gösterim hayal üreten fantezidir. “No-Problem “ dedikleri her şeyin her şeye gideceği, her şey olur anlamındadır. Yani hayatın her alanını fantezi ile süsler. Hiçbir ilke hiçbir kayıt yoktur. Bireyselciğin sonu herkesin dediği gibi dinsizliğin, ateizmin, agnogtizmin, dehriliğin ta kendisidir.
Hz Hacer Annemiz Safa, Merve arasında İsmail’ini kurt kuş kapar diye Sa’y yaptı. Onun mücadelesi varoluş ya da yok oluş mücadelesiydi. En ağır imtihanları kolaylaştıran TESLİMİYETTİR. Allah’a teslim oldu tarih onu yazdı. Hem de öyle bir yazdı ki vefat ettiğinde Allah onu evine aldı. Kâbe’nin içine gömüldü. (Hicr-i İsmail’in içindedir) Allah cc onun ayak izinden tüm insanlığa örnek olsun diye HAC ve UMRE de bizlere yol gösterdi.
Öyle acımasız bir YENİDÜNYA DÜZENİ kurdular ki, zulmün bataklığındaki evlatlarımızı Rabb’im muhafaza etsin. Hacerî bilinçlenmeyi hepimize nasip etsin
Allahümme, amin
Selametle kalın.