LEAUGE OF LEGENDS NEDİR?
League of Legends, Riot Games tarafından geliştirilen ve yayınlanan 2009 çok oyunculu bir MOBA (çevrimiçi savaş arenası) oyunudur. Warcraft III için özel bir harita olan Defence of the Ancients’tan ilham alan Riot’un kurucuları, aynı türde bağımsız bir oyun geliştirdiler. Ekim 2009’da piyasaya ücretsiz olarak sürüldü. Şirket temelde oyundaki şampiyonların (oyun içi karakter) farklı farklı kostümlerinin satımından para kazanmaktadır.
2019’da düzenli olarak sekiz milyon eşzamanlı oyuncuyla zirveye ulaştı ve popülaritesi müzik videoları, çizgi romanlar, kısa öyküler ve bir Netflix dizisi olan Arcane gibi olayların gerçekleşmesini sağladı. Düzenli olarak dünyanın en büyük esporu olarak anılan oyun, 12 ligden oluşan uluslararası bir rekabet ortamına sahiptir. Bu yerel ligler, her yıl düzenlenen League of Legends Dünya Şampiyonası ile son bulur.
Oynanış
Sihirdar vadisi League of Legends’ın amiral gemisi oyun modudur. Modun dereceli bir rekabet sistemi vardır; bu sistem bir oyuncunun beceri seviyesini belirler ve tırmanabilecekleri bir başlangıç sıralaması oluşturur. Dokuz lig bulunur ve sırasıyla; Demir, Bronz, Gümüş, Altın, Platin, Elmas, Ustalık, Üstatlık ve Şampiyonluk aşamasıdır.
League of Legends, oyuncunun şampiyonu izometrik kamera açısından bir dizi benzersiz yetenekle kontrol ettiği çok oyunculu bir oyundur. An itibariyle oyunda 162 şampiyon bulunmaktadır. Maç boyunca şampiyonlar, düşmanları öldürerek deneyim puanları biriktirerek seviye atlar. Eşyalar şampiyonların minyon keserek kazandığı altınlar sayesinde alınır, şampiyonun gücünü artırır ve rakip üssü daha kolay işgal edip yok etmesini sağlar.
Beş oyuncudan oluşan iki takım, rakip takımın şampiyonları ve kuleleri tarafından korunan “Nexus”unu yok etmek için yarışır. Minyon olarak bilinen oyuncu olmayan karakterler, her takımın Nexus’unda oluşur ve koridorlara doğru giderler. Koridorlardaki 3. Kulelerden sonra inhibitörler bulunur ve düşman takımın inhibitörlerinden birinin yok edilmesi, o koridorda daha güçlü dost minyonların ortaya çıkmasına neden olur ve saldıran takımın düşmanın Nexusunu koruyan iki kuleye saldırır. Koridorlar arasındaki bölgeler, minyonlar gibi düzenli aralıklarla yeniden ortaya çıkan “canavarların” yaşadığı topluca “orman” olarak bilinir. Minyonlar gibi, canavarlar da öldürüldüklerinde altın ve deneyim puanı sağlarlar. Daha güçlü başka bir canavar sınıfı, her takımın ormanını ayıran nehirde yaşamaktadır. Bunlar Vadi’nin Alameti, Ejderha ve Baron Nashor’dur. Bunları öldürmek tüm takıma aynı anda belli güçlendirmeler kazandırmaktadır.
Sihirdar Vadisi maçları 15 dakikadan bir saate kadar sürebilir. Oyun, oyuncuların nereye gidebileceğini zorlamasa da oyunun yazılı olmayan kuralları ortaya çıkmıştır: bir oyuncu üst koridorda, bir oyuncu orta koridorda, bir oyuncu ormanda ve iki oyuncu alt koridorda gider. Ormancı olarak bilinen beşinci bir şampiyon, orman canavarlarını keser, güçlenir ve uygun gördüğü bir vakitte koridorda bulunan rakip takım oyuncusuna baskın yapar.