Bir şehri şehir yapan en önemli unsurları nelerdir?
Yolları, yapıları, kaldırımları mı?
Altyapısı, parkları, kent ormanları, bisiklet yolları mı?
Camiler, kiliseler, plajlar, şelaleler, dağlar mıdır bir şehrin çekim noktaları?
Hepsi.
Ama tüm bunlarla beraber yarına ne bıraktığı ile ölçülür bir yerleşim yerinin şehirliliği.
Köprü, yol, kaldırım, park, altyapı, üstyapı…vb’nin kaç yıldır ki ömrü?
20 yıl mı? 50 yıl mı? 100 mü? Sonuçta eskiyecek, deforme olacak, yıkılacak ve yenisi yapılacaktır.
Ya bir şehrin kültürel değerleri, yazılı eserleri, ilmi çalışmaları öyle mi?
Değil elbette.
Her şey geçip gidecek ama yazılı kültür hep var olacaktır.
İşte tam da bu noktada Balıkesir’de özellikle son yıllarda harika işler çıkaran, hiçbir karşılık gözetmeden sadece şehir, kültür ve ilim için çalışan muhteşem bir ekip var.
İçerisinde zaman zaman küçük bir damla olarak benim de yer almaktan mutluluk duyduğum güzel bir ekip; akademik profesyonellikte Büyükşehir Belediyesinin de desteğiyle çok iyi işler çıkarıyor.
Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit hocanın öncülüğünde çalışmalarını yürüten ekipte Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin kıymetli hocaları Prof. Dr. Mehmet Özkan, Dr. Öğretim Üyeleri Ahmet Ali Çanakçı ve Mustafa Polat ile farklı üniversitelerden isimlerini şu an tek tek yazamayacağım kıymetli hocalar var.
İşin Belediye kısmında da Mürsel Sabancı başta olmak üzere Mürşit Canbulat, Faruk Öncü ve yine birçok emektar isimsiz kahramanlar var.
Bu ekip İmam Birgivi kitabının basımından Balıkesir’in Kültürel Mirası Sempozyumuna, Covid-19’da Aile Olmak çalıştayından Akif’e Saygı kitabına…. kadar birçok uluslararası düzeyde çalışma ve eser ortaya koydu ve koymaya devam ediyor.
Şu an elimde hazırlık toplantılarında benim de bulunduğum ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Ramazan Demir’in önerisiyle çalışılmaya başlanan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yayınlarından çıkan Balıkesir’in ilk resmî gazetesi Karesi Gazetesi var.
17 Mart 1886-11 Nisan 1888 arasında çıkan Karesi Gazetesi’nin latinize edilmiş hali 3 cilt halinde araştırmacıların ve ilgilerinin istifadesine sunuldu. Gazetenin tüm sayılarının ortaya çıkarılmasıyla toplamda 9 ya da 10 ciltlik bir eser haline gelecek olan bu seri Balıkesir’in o yıllardaki siyasi, ekonomik, dini, sosyal ve toplumsal yönüne ışık tutması bakımından büyük öneme haiz.
Özellikle ciltlerin yer aldığı kutuyu elinize aldığınızda sizi çok ince düşünülmüş bir sürpriz bekliyor. Karesi Gazetesi’nin ilk nüshası orijinalinin tıpkıbasımıyla; aynı formatta aynı boyutta ve neredeyse aynı nahiflikteki kâğıda basılmış haliyle koleksiyonunuzda ya da çerçeveletip asacağınız duvarınızda nadide bir yer teşkil edecek.
Hiçbir paye ve madalya beklemeden sadece bu şehir için çalışan ekibi tabiri caizse kadife kutularda incitmeden tutmalı, destek olmalı ve motive etmeli.
Şu an başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve ilgili tüm bürokratlar, ekibi sonuna kadar destekliyor. Yapılan tüm bu ilmi/kültürel çalışmalar hem çalışma ekibine hem de yol açan Belediye yetkililerine sadaka-i cariye olarak yeter.
Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ve devamlılık dileğiyle.