Ne zaman dışarıya çıksam karşımda hep bir tabela: X Belediyesi Çalışıyor!
Elbette çalışın, kimse size halka hizmet vermeyin demiyor! Mesela şu an hizmet için kapalı olan “Balıkesir Şadırvan”ı benim en çok merak ettiğim restorasyonlar arasında. Etrafı sır gibi kapalı olan şadırvanın son halini görmek için sabırsızlanıyorum. Neyse ki bu çalışmalar yapılırken etrafta uyarıcı tabelalar mevcut. Peki, Ankara’da yapılan kazı çalışmalarında yeteri kadar uyarıcı tabelalar var mı?
Şahsen Ankara’ya en son 2019 yılında gittim. Etrafta bir kazı çalışması var mıydı ve insanların dikkatini çekecek şekilde tabelalar yer alıyor muydu hatırlamıyorum. Ama 1950 yılında kazılan belediye çukurunun etrafında uyarıcı nitelikli bir tabela olmadığından eminim. Eğer belediyenin kazmış olduğu çukuru gösterecek şekilde bir tabela olsaydı o çukura Orhan Veli Kanık düşer miydi?
Şiiri Sokağa Taşıyan Şair Orhan Veli, Garip Akımı’nın kurucularındandır. 13 Nisan 1914 yılında dünyaya gelen Orhan Veli, otuz altı yaşında hayata gözlerini kapattı. Otuz altı yıllık hayatında sadece şair olarak değil çeşitli türlerde –hikâye, deneme, makale vb.- yazdığı eserlerle de ön plana çıktı.
Orhan Veli, 1950 yılında Ankara’da bulunduğu sırada belediyenin kazmış olduğu bir çukura düştü. Başından yaralanan Orhan Veli, bu durumu pek ciddiye almadığından olsa gerek iki gün sonra İstanbul’a döndü. İstanbul’da bir arkadaşı ile yemek yerken birdenbire fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede alkol zehirlenmesi yaşadığı düşünülse de daha sonra beynindeki damarının çatlaması sebebiyle, beyin kanaması geçirdiği anlaşılmıştır. Beynindeki bu hasarın oluşumuna sebep olan olay ise belediyenin kazdığı çukur ve o çukurun etrafına uyarıcı nitelikli tabela koymayan çalışanlardır.
Orhan Veli, hastaneye kaldırıldığı günün akşamında komaya girerek vefat etmiştir.