RABİA YURDAKÖK
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. BALIKESİR
  4. Zaferlerle Dolu Ağustos Ayı

Zaferlerle Dolu Ağustos Ayı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağustos ayı denildiğinde aklımıza sadece Malazgirt ve Büyük Taarruz Savaşları’nda kazandığımız zaferlerimiz gelir. Oysaki tarihimize baktığımızda ağustos ayı zaferlerle doludur. Bunların ilki 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan ile Bizans hükümdarı Romen Diyojen arasında gerçekleşen savaş kesin bir Selçuklu Zaferi ile sonlanmıştır. Bu zafer sadece Türk-İslam ve Bizans tarihi için değil Anadolu tarihi için de büyük bir kırılma noktası olmuştur.

Malazgirt Zaferi’nden sonra ağustos ayında gerçekleşen ilk zafer Otlukbeli Savaşı’nda kazanılmıştır. Bu savaş 7. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu Sultanı Uzun Hasan arasında gerçekleşmişti. 11 Ağustos 1473 günü Osmanlı Devleti’nin savaşı kazanması ile sonlanmıştır. Otlukbeli Savaşı’nın en önemli özelliği 1473 yılına kadar gerçekleşen savaşlarda kullanılmayan teknoloji ve insan gücü mevcuttu.

Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde 23 Ağustos 1514 tarihinde Şah İsmail ile Çaldıran Savaşı yapılmış ve bu savaşta Osmanlı ordusu galip gelmişti. Çaldıran Zaferi’nden iki yıl sonra Memlûk ordusu ile yapılan Mercidâbık Savaşı da 24 Ağustos 1516 yılında Osmanlı Zaferi ile sonuçlandı.

Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde 29 Ağustos 1521 tarihinde Macaristan Kralı II. Lajos ile yapılan savaş sonucunda Belgrad düşmüş ve Osmanlı hakimiyeti altına girmişti. Belgrad’ın fethinden beş yıl sonra 29 Ağustos 1526 tarihinde yine Macaristan ordusu ile Osmanlı ordusu karşı karşıya gelmiş ve Mohaç Meydan Savaşı gerçekleşmişti. Bu savaş da Osmanlı Zaferi ile sonuçlanmıştı. Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu II. Selim tahttayken Osmanlı-Venedik Savaşı gerçekleşmiş ve bu savaş sonucunda takvimler (günümüz takvimine göre) 6 Ağustos 1571 tarihini gösteriyorken Kıbrıs, Osmanlı topraklarına katılmıştı.

20.yüzyıla geldiğimizde ilk olarak karşımıza 23 Ağustos 1921 tarihli Sakarya Meydan Savaşı çıkmaktadır. Bu savaş Kurtuluş Savaşı’nın adeta bir dönüm noktasıdır. Aralıksız 22 gün devam eden meydan savaşının sonunda Türk ordusu Yunan ordusunu Sakarya Nehri’nin batısına göndererek savaşı kazanmıştır.

Sakarya Meydan Savaşı ile gücünü toparlayan Türk kuvvetleri için sıra karşı taarruza yani saldırıya gelmişti. Yunan ordusuna karşı başlayan saldırılar Yunanlıları Anadolu’dan çıkartarak son bulmuştu. Düşmanı yurdumuzdan kovduğumuz gün 30 Ağustos 1922 tarihiydi. Bu sebeple 30 Ağustos günü Zafer Bayramı olarak 1926 yılından beri her sene coşkuyla kutlanarak hatırlanmaya devam etmektedir.

Zaferlerle Dolu Ağustos Ayı
Yorum Yap

Giriş Yap

Kriter Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!