ROMA İMPARATORLARI DA FAST FOOD YİYOR MUYDU?
Fast food denildiğinde aklımıza hemen belirli markaların yaptığı hamburgerler, dürümler geliyor. Ancak tarih boyunca fast food hızlı yemek anlamında kullanılıyor ve tarihi Roma İmparatorluğu dönemine kadar gidiyordu.
Antik Roma sokaklarında, günümüzün ayaküstü atıştırmalıklarına benzeyen yemekler satılıyor, halk bu yiyeceklerle karnını doyuruyordu. Peki, hiç düşündünüz mü? Acaba bir Roma İmparatoru da ayaküstü bir şeyler atıştırmış mıdır? Gelin hep beraber fast foodun ilk çıkış yeri olan Antik Roma’daki varlığını inceleyelim.
Roma döneminin şehirlerinde ‘’thermopolium’’ adı verilen küçük dükkânlar vardı.
Günümüzde büfe dediğimiz tarzdaki dükkânlar…
Bu thermopoliumlarda yemek, ayakta yeniliyordu. Yemekler hazırlanınca dolia adı verilen büyük toprak kapların içerisine konularak servis ediliyordu. Böylece yemekler her zaman sıcak ve servis edilmeye hazır bulunuyordu. Peki, Roma’da fast food olarak ne yenilirdi?
Aslında günümüze çok benzeyen tatlar…
Mercimek çorbası, etli yahni, balık sosları, ekmek ve zeytin…
Yapılan son kazı çalışmalarında elde edilen bulgulara göre Pompeii’de 150’den fazla thermopolium bulunmuştu. Bu da Roma dönemindeki insanların evde yemek yapmak yerine dışarıdan fast food yediklerini göstermektedir. O dönemlerden bugünlere fast food kültürü gelmiş ve 20. yüzyıl ile birlikte özellikle Amerika zincir markalarının faaliyetleri neticesinde kültürümüze yerleşmişti.
İşin özü şu, fast food yani hızlı yemek bazı insanlar için bir yaşam tarzıdır. Hızla akan hayat içerisinde hızlı yemek fikri kabul görse de bizim topraklarımızdaki yemek kültürü asla bu hıza müsaade etmez. Çünkü bizim amacımız yemek yerken sadece karnımızı doyurmak değil, yemeğin etrafında dönen muhabbet ile ruhumuzu da doyurmak…
Sevdiklerimiz ile ekmeğimizi paylaşmak…
Fast food ne kadar lezzetli olursa olsun ne kadar hızlı olursa olsun asla bir akşam soframızın yerini alamaz çünkü bizim sofralarımız sevgiyle kurulur, muhabbetle kaldırılır.