OSMANLI SARAYI’NDA İŞARET DİLİ KULLANILDIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ?
İşaret dili, isminden de anlaşılacağı gibi insanlar arasında işaretlerle iletişim kurulurken ortaya çıkan bir konuşma yöntemidir. Genellikle konuşma ve işitme duyularının sağlıklı bir şekilde çalışmadığı bireyler arasında kullanılır. 21. yüzyıl ile birlikte işaret dili hemen hemen hayatımızın bütün alanlarına girmiştir. Dizi izlerken, çeşitli tartışma programlarında ya da görebileceğiniz birçok yerde programların işaret dili ile aktarıldığını görüyoruz.
Peki, bu işaret dili 21. yüzyıl ile mi hayatımıza girdi? Tabii ki hayır. Osmanlı Devleti’nde işaret dili çok aktif kullanılan bir dildi. Özelikle 16 ve 17. yüzyıllarda… Osmanlı Sarayı’nda padişaha hizmet etmesi için özel olarak seçilen uşaklar, kapıcılar ve refakatçiler özellikle sağır ve dilsizler arasından seçilirdi. Çünkü padişahın özel görüşmelerini duyabilirler ve bunları istemeden de olsa ağızlarından kaçırmamaları gerekiyordu. Bu sebeple bu tarz mahrem görevlere sağırlar ve dilsizler getirilirdi. Ancak bu görevlilerin de kendi arasında iletişim kurması gerekiyordu. İşte bunu da işaret dili aracılığıyla gerçekleştiriyorlardı.
Osmanlı Devleti’nde işaret dilini öğrenen ilk padişah II. Osman’dı. Zaman içerisinde diğer padişahlar da sağır ve dilsizlere önem vermişler, işaret dilinin kullanımını yaygınlaştırmışlardı. Bunun en önemli örneği II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da bir sağırlar okulu açılmasıdır. Sağır kişiler bu okulda eğitim almaktadırlar. Aşağıda fotoğrafını göreceğiniz kişiler, bu sağırlar okulunun öğrencileridir. İşaret dili ile de ‘’padişahım çok yaşa’’ derken fotoğraf çekilmiştir. Ancak fotoğrafın çözünürlüğü düşüktür. Bu sebeple dikkatli bakıldığında işaret dili fark edilmektedir.