MUHALİFLİĞİ BIRAKMA KARŞILIĞINDA DEVLET MEMURU OLDU
Evet, yanlış okumadınız. Muhalifliği bırakma karşılığında devlet memuru oldu. Bu kişi kimdir? Olay hangi dönemde gerçekleşmiştir? Bu kişi yönetime muhalif iken neden muhalifliği bırakmaya karar verdi ve neden devlet memuru olmak istedi? İşte bütün cevaplar aşağıda…
II.Abdülhamit döneminde muhalefetin sesi oldukça yüksekti. Buna karşın hükümet de muhalefete karşı sert tedbirler alıyordu. Ancak zaman zaman bazı dönemlerde padişah ile muhalefet arasında sular duruluyor ve yumuşak geçişler ile muhalefet susturuluyordu. Yine o dönemlerden biriydi.
1897 yılında İshak Sükûti ve Abdullah Cevdet ‘’Osmanlı’’ isminde bir gazete çıkarmaya başladılar. Bu gazete II. Abdülhamit ve yönetimini çok sert bir şekilde eleştiriyordu. Bu eleştirilerin azaltılıp bitirilmesi karşılığında gazete mensuplarına maaş bağlanması teklif edildi. 1898 yılının ortalarında Osmanlı gazetesini çıkartabilecek parayı sağlamak neredeyse imkânsız hale gelmişti. Eğer gazete çıkarılamazsa halk aydınlatılamazdı. Bu düşünceden hareketle Osmanlı gazetesinin hükümeti eleştiren dili yumuşatılacak, karşılığında da hükümet kendilerine aylık 12 lira (1500 frank) maaş verecekti ve böylece gazete çıkarılmaya devam edecekti. İshak Sükuti bu maaşın büyük bir kısmını gazetenin basım işleri için harcıyordu. Ancak İshak Sükuti’nin, hükümetin verdiği maaşı kabul ettiğini duyan İttihat ve Terakki Cemiyeti mensupları İshak Sükuti’ye kızmıştı.
İshak Sükuti’nin cemiyet üyeleri ile arası açılınca, bu soğukluğu gidermek için Osmanlı gazetesinde tekrardan padişah ve hükümeti sert bir şekilde eleştirilmeye başladı. Bunun üzerine Osmanlı paşaları İshak Sükuti’ye yeni bir teklif ile geldiler: Devlet memuriyeti!
Jön Türklerin basın hayatından çekilmesi karşılığında kendilerine devlet memuriyeti verilecekti. 1899 yılında çıkarılan bir kanun ile İshak Sükuti de Roma büyükelçiliğinde doktor görevine getirildi. İshak Sükuti Osmanlı gazetesini bir başkasına devretti. Kendisi de aldığı maaşın büyük bir kısmını yine gazeteye gönderiyor ve isimsiz yazılar ile hükümeti eleştiren yazılar yazarak gazeteye destek vermeye devam ediyordu. Ancak bu durum çok uzun sürmedi. İshak Sükuti oldukça ağır bir hastalığa yakalandı ve 1902 yılında öldü. Ölene kadar da Osmanlı gazetesinin bütün işlerini sürdürmeye devam etmişti.