RABİA YURDAKÖK
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. TARİH
  4. MART AYININ ÖNEMİ

MART AYININ ÖNEMİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi günlerle dolu Mart ayı, bizler için bir ayrıcalığa sahiptir. Yıllardır 12 Mart gününü İstiklal Marşımızın kabulü, 18 Mart gününü de Çanakkale Zaferimizin yıl dönümü olarak kutlarız. Bir hafta içerisinde iki önemli günü kaleme almak da bizim boynumuzun borcu.. Bu sebeple bu yazıyı da değerli milletimize yani sizlere ithaf ediyorum.

12 Mart 1921

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.

Osmanlı Devleti padişahı II. Mahmud döneminden itibaren Türk milletinin milli duygularını anlatan bir marşa ihtiyaç vardı. Bu konu zaman zaman mecliste gündeme geliyordu. 1920 yılına gelindiğinde Maarif Vekâleti (günümüz adıyla Milli Eğitim Bakanlığı) vekili Rıza Nur, Türk milletini anlatan milli bir marş yazma yarışması başlattı. Yarışma için çeşitli şartlar sunulmuştu, bu şartlar Eylül 1920 tarihli Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yayımlandı.

Yarışmaya 724 şiir başvurdu ancak bu şiirler tam olarak milli duyguları ifade edemiyordu. Bu dönemde Maarif Vekili Hamdullah Suphi Tanrıöver, Karesi Mebusu (milletvekili) Hasan Basri Çantay’a Mehmet Akif’ten böyle bir şiir beklediğini iletti. Ancak en iyi milli marşı yazan kişiye 500 lira para ödülü vardı. Mehmet Akif ise bu para ödülü sebebiyle bu yarışmaya katılmayacağını belirtti. Bunun üzerine Hamdullah Suphi bu şartın Mehmet Akif için kaldırılabileceğini söylemişti.

‘’Kahraman Ordumuza’’ isimli Mehmet Akif’in kaleme aldığı bu milli eser, ilk defa Sebîlürreşâd Dergisi’nde Şubat 1921’de yayımlandı. 12 Mart 1921 tarihinde İstiklal Marşımız ilk defa mecliste Hamdullah Suphi tarafından okundu. Şiirin 10 kıtası da okunduktan sonra bütün mebuslar bu şiiri ayakta alkışladı. 500 lira para ödülü ise Darülmesai’ye bağışlandı. Darülmesai’nin o dönemdeki görevi fakir Müslüman kadın ve çocuklara iş öğretmek idi.

Aşağıda görmüş olduğunuz Osmanlı Türkçesi harfleri ile yazılan İstiklal Marşımız, 21 Mart 1921 tarihli Ceride-i Resmiyye’de (TBMM Hükümeti’nin resmi gazetesi) yayımlanmıştı. Bu gazete günümüzde Beyazıt Devlet Kütüphanesi arşivinde bulunmaktadır.

18 Mart 1915

Dönmeyi düşünmediler…

Çanakkale Muharebeleri; 1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Boğazında Türk kuvvetleri ile düşman kuvvetler arasında iki yıl süren uzun soluklu çarpışmalardır. Bu çarpışmalar sonucunda Türk kuvvetleri galip gelmiş ve Çanakkale Zaferi olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale cephesinde kazandığımız bu kutlu zafer, I. Dünya Savaşı’nda başarılı olduğumuz tek cephedir. Her ne kadar I. Dünya Savaşı’ndan Osmanlı Devleti yenik çıksa da bu Çanakkale Zaferimiz düşman kuvvetlerini derinden sarsmıştı.

İngiliz ve Fransız savaş gemilerinin amacı, Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’a ulaşmayı hedeflemişlerdi. Ancak bu deniz savaşları Osmanlı Devleti’nin galibiyeti ile sonuçlanınca, başarısız olmuşlardı.

Çanakkale’de kazanılan bu zafer, Türk milletinin umudu olmuştur. Düşmanı yurttan atabilmek için umutlar yeşermiştir. Bu umut ile Kurtuluş Savaşı da kazanılmıştır. Çanakkale Zaferimiz milli bir gün olarak her yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olarak kutlanmaktadır.

! ÇANAKKALE GEÇİLMEZ !

MART AYININ ÖNEMİ
Yorum Yap

Giriş Yap

Kriter Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!