Kıymetli okurlarım, bir haftalık bayram tatilinin ardından yeniden karşınızdayım. Bu hafta sizlere 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’in evinin nasıl kumarhaneye dönüştüğünü anlatmaya geldim.
II.Abdülhamit devletin ana merkezini Yıldız Sarayı’na taşıdı ve kendisi de orada yaşamaya başladı. 1924 yılında Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan bir kanun ile Yıldız Sarayı kumarhane oldu. Yıldız Sarayı’nın kumarhaneye dönüştürülmesinin sebebi ülkeye gelen yabancı turistleri ülke içerisinde eğlence merkezi aracılığıyla tutabilmekti. Turistler kumarhanede oyun oynayarak para kaybedecek ve ülke ekonomisine katkı sağlanacaktı. Ayrıca Yıldız Sarayı’nda kumarhane dışında oyun ve dans salonları da bulunmaktaydı.
Yıldız Sarayı’nda Osmanlı döneminden kalan birtakım eşyalar vardı. Saray, kumarhaneye dönüştürülünce bu eşyalar ortada kalmıştı. Ancak eşyaları satacak vakit de yoktu çünkü çok kısa bir süre sonra kumarhanenin açılışı gerçekleşecekti! Bu sebeple eşyaları kumarhaneyi işleten Mario Serra kiralamıştı.
Yıldız Sarayı, 1926 yılından itibaren Yıldız Gazinosu olarak anılmaya başlanmıştı. Yıldız Gazinosu’nun açılışında ilk olarak dönemin belediye başkanı Muhiddin Bey oyun oynadı. Ancak o gece Muhiddin Bey’in şansı yaver gitmemiş olacak ki bütün oyunları kaybetmişti!
O dönemde çıkan bütün gazetelerin manşetleri neredeyse aynıydı; Avrupa ve Amerika’nın en zenginlerinin İstanbul’a gelip rulet oynayarak Türkiye’ye çok para kazandıracaklarını yazıyorlardı.
Derken. . . 12 Ekim 1926 tarihinde büyük bir olay kumarhaneyi baltalamıştı. Dönemin Macar büyükelçiliği başkâtibi Miklon Derepaş bu tarihte kumarhanede oyun oynarken kendi parasını ve zimmetine geçirdiği diğer paraları oyunda kaybetti. Derepaş kumarda para kaybettikçe daha çok oynayarak para kazanmaya planladı ama daha çok oynadıkça daha çok kaybetti. Gecenin sonunda Derepaş’ın hiç parası kalmamıştı. Buna dayanamayan başkâtip hemen orada yani Yıldız Kumarhanesi’nde intihar etti. Bu olay kumarhanenin ünü için hiç iyi olmamıştı.
Yıldız Kumarhanesi açıldığı günden itibaren Türklerin burada oyun oynamaları yasaktı. Ancak bir zaman sonra Türkler de gizli gizli gelip burada oyun oynamaya başlamışlardı. Bu sebeple 1927 yılında kumarhaneye baskın yapılarak kumarhane kapatılmıştı. Böylece Yıldız Sarayı eski haline kavuşmuş ve müze olarak kullanılmaya başlanmıştı.