RABİA YURDAKÖK
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. TARİH
  4. DOSTUM! SIRTIMDAKİ BIÇAK SENİN-MİŞ; İHANETİN TARİHİ – 1

DOSTUM! SIRTIMDAKİ BIÇAK SENİN-MİŞ; İHANETİN TARİHİ – 1

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dostun ihanetine mi yoksa düşmanın merhametine mi daha çok şaşırırsınız? Ben bu hikâyeden sonra artık dostun ihanetine şaşırmayacağım. Düşmanın merhametine şaşıracağım. İşte tam da bu noktada size öyle bir şey anlatacağım ki bana hak vermekten geri duramayacaksınız.

Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğrafta iki dost var. İki arkadaş, iki sırdaş var. Solda görmüş olduğunuz kişi Ethem (ya da Etem) Menderes, sağ tarafta bulunan kişi de Adnan Menderes’tir. Büyüklerimiz her zaman demez mi zaten her ihanet sevgiyle başlar diye. İşte tam da öyle. Ethem Menderes’in Adnan Menderes ile kan bağı yoktu ancak can bağı vardı. Bir rivayete göre Ethem Menderes, Adnan Menderes ailesinin kâhyasının oğluydu ve çiftlikte birlikte büyüdüler. Ancak bu bir rivayetten öteye geçememiştir çünkü son yıllarda yapılan akademik tezler ile Ethem Menderes’in Aydın kökenli ama İzmir’de doğduğu bilinmektedir.

Soyadı mevzusuna gelecek olursak ‘’Menderes’’ soyadını ilk önce Ethem Bey almıştır. Adnan Bey ise ilk önce ‘’Ertekin’’ soyadını kullanmış daha sonra Menderes soyadı hoşuna gidince Menderes soyadını alarak Adnan Menderes olmuştur. Ethem Menderes, Adnan Menderes’in başbakanlığının son döneminde Milli Savunma Bakanı olarak göreve başladı.

Bu dönemde Ethem Menderes 1960 darbesi öncesinde ordu içerisinde darbecilerin yavaş yavaş bir araya gelerek toplandıklarını fark etmişti. 9 Subay Olayı olarak bilinen bir grup, askeri darbe yapacaklar diye şikayet edilince bu subaylar tutuklandı. Ancak daha sonra kanıt olmaması gerekçesi ile sekiz subay serbest bırakıldı. Subayları ifşa eden kişi de tutuklatıldı. Bakın bakın olaylara bakın! Hâlbuki yılanın başı küçükken ezilse fazla büyüyemezdi! Daha sonra bu 8 subay Milli Birlik Komitesi olarak darbeyi gerçekleştiren grup içerisindeydi.

Bu darbeden sonra Ethem Menderes’in göstermelik bir ceza aldığını söylerler. Dahası da var! Bazı iddialara göre Ethem Menderes’in bir günlük defteri varmış. Hatta ben de günlük defterinin rastgele bir sayfasının görselini yazının en sonuna ekledim. Ethem Menderes bu günlük defterine Adnan Menderes’in bazı laflarını yazmış. Üstelik bu laflar darbecileri kızdıracak söylemlermiş. Zaten bu söylemler başta olmak üzere birçok sebepten dolayı Adnan Menderes yargılanmış ve idam cezasına da çarptırılmıştı.

Aslında bu olayın ayrıntıları çok daha uzun, ancak ne benim uzun uzun yazacak vaktim var ne de sizin uzun uzun okuyacak vaktiniz var 🙂 Bu sebeple konuyu ben açmış olayım daha ayrıntılı merak edenler ise kısa bir araştırma yaparak bu konu ile ilgili geniş çapta yapılan çalışmaları okuyarak istediğiniz bilgilerin fazlasına ulaşabilirsiniz.

Peki, artık bundan sonra vefa sadece sent adıymış desek fazla klişeleşmeyiz değil mi?

DOSTUM! SIRTIMDAKİ BIÇAK SENİN-MİŞ; İHANETİN TARİHİ – 1
Yorum Yap

Giriş Yap

Kriter Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!