RABİA YURDAKÖK
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. BALIKESİR
  4. 14 MAYIS RESMİ TATİL (Mİ) ?

14 MAYIS RESMİ TATİL (Mİ) ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıymetli okurlarım, bugünlerde Cumhuriyet Tarihi ile ilgili bir çalışmayı yürütüyorum. Çalışmalarım devam ederken rastladığım ilginç bir anekdotu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu anekdot da 14 Mayıs gününün neredeyse resmi tatil ve bayram olarak ilan edileceği bilgisidir.

Türkiye Cumhuriyeti tarihine baktığımızda çok partili hayata geçişimiz ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi’nin yanı sıra birçok siyasi parti ortaya çıktı. Bu partilerin başında da Demokrat Parti’yi görüyoruz. Demokrat Parti ilk kurulduğunda çok destekçisi olmamasına rağmen 14 Mayıs 1950 tarihinde ilk defa %55 oy oranı ile çoğunluğu sağlayarak tek başına iktidara gelmişti. Hatta Demokrat Parti iktidara gelince söyledikleri ilk söz ‘’dün yapayalnızdık bugün cihan bizimledir’’ idi. Parti, dün adeta yeni doğan bir bebek gibiyken bugün bütün dünyayı kucaklayabilecek güce sahipti. Bu güç, Demokrat Partililere öyle çok geldi ki neredeyse iktidara geldikleri günü resmi tatil ve bayram olarak ilan edeceklerdi.

Halide Edip Adıvar, ki hepimizin çok yakından tanıdığı bir isim, kendisi Demokrat Parti’den İzmir milletvekili idi. 14 Mayıs gününün resmi tatil ve bayram olarak ilan edilmesi fikrini ortaya atan da kendisiydi! Bu sebeple meclise bir önerge sundu. Önergeye göre 14 Mayıs günü resmi tatil olacak ve bayram ilan edilip her sene kutlanacaktı.

Ancak Halide Edip Adıvar’ın bu önerisi kabul edilmemişti. Ben de tüm bu bilgileri TBMM Tutanakları’nı okurken rastladım. Tutanakların devamında Halide Edip Adıvar’ın önerisinin neden kabul edilmediği ile ilgili bir bilgi yer almıyordu. Ancak benim merak ettiğim başka bir mevzu daha var, Halide Edip Adıvar neden böyle bir öneride bulundu? Çünkü Halide Edip Adıvar donanımlı ve çok kültürlü bir kişi idi. Bir gün tatil olsun, bayram olsun diye bir öneride bulunacağını zannetmiyorum. Acaba Demokrat Parti’ye gönül veren bir siyasetçi olduğu için mi böyle bir öneride bulundu yoksa başka bir sebebi var mıydı? İz peşindeyiz…

14 MAYIS RESMİ TATİL (Mİ) ?
Yorum Yap

Giriş Yap

Kriter Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!