Metropollerin giderek büyümesi ve yeni pek çok şehrin metropole dönüşmesi, şehir yaşantısının cezbi, ekonomik şartlar, teknolojinin daha çok konfor alanımıza girmesinin bazı sonuçları da paket servisi yapan uygulamaların faaliyete geçmiş olmasıdır. Talep edilen ürünleri belirli cüzi ücret karşılığında istenilen yere getirmesi tüketici bakımından büyük kolaylık ve bağımlılık haline gelmiştir.
2020 yılının başlarında global çaplı bir bulaşıcı virüs olan Covid-19’un etkisini arttırmasıyla alınan önlemlerin bireyler üzerinde bazı kalıcı alışkanlıkları olmuştur. Vaka sayılarındaki yukarıya doğru eğilim belirli sürelerle kapanmaları gerektirmiştir. Toplumun çok alışık olmadığı bu durum farklı reaksiyonları da doğurmuştur. Kapanmaların uzun süreceği, üretimlerin durmasıyla kıtlıkların başlayacağı, bireyin işinden olma ihtimalinin doğması, şirketlerin kepenk kapatmasından kaynaklı çalışamamanın vermiş olduğu ekonomik geçim kaygıları ve buna benzer reaksiyonlar hem paket servise olan rağbeti hem de bireylerin bozulan ekonomisinden kaynaklı ek gelir elde etme arayışlarına sebebiyet vermiştir. Sanayi devriminin ilk dönemlerinde rastlanılan, bireyin sağlıksız beslenmesinin tespitinden sonra reklamcılığın yeni bir eğilim kazanılması adına yapılan sağlıklı ürün propagandasının farklı bir muadili; bireylere ek gelir sağlayacak web-3 projelerinin teknoloji sektörüne sürülmesi oldu.
Web-3 projelerinin varlığı Covid sürecinden önceye dayansa da toplumun genel ihtiyacı dahilinde popülasyonu bu süre zarfı içinde sağlamıştır. Web-3 projelerinin gayesi, bireyin daha önceki web süreçlerinde bilgilerini ve ihtiyaçlarını karşılıksız vermesine tepki olarak ortaya çıkmasıyla bu kişisel dataların her alanda kullanılabilir uygulamalar aracılığıyla geri kazanımla kullanılabilmesini sağlamaktır. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Ekim 2021’de sahip olduğu uygulamaları (Whatsapp, Instagram, Facebook) META adı altında bir grupta toplamıştır. Meta, yunanca ileri anlamına gelmesinin yanı sıra zaten gündemde olan fakat konuşulmayan metaverse kelimesini de çağrıştıracak şekilde göndermede bulunmuştur.
Kurgu-evren anlamına gelen bu kelime kullanıcılara sanal bir evren vadediyor. Duyusal olarak algılayabileceğimiz, birden çok evrenin olacağı, bireylerin evrenleri tasarlayacağı gerçeklik ve zaman algısında yadırgamalar yaratabilecek bir ortam olarak nitelendiriliyor. Bu ortamda gerçek hayatta bulunduğumuz tüm faaliyetlerin var olacağı, hayatımızı devam ettirebilmemiz için çalışma zorunluğumuzu yine bu ortamda gerçekleştirebileceğimizi vadediyor. Web-3 projelerinin, kripto paraların metaverse oluşumunun birer tamamlayıcısı durumunda olması, Covid süreciyle oluşan ek gelir ihtiyacını ve kapanmadan kaynaklı ev ortamında çalışmaya eğilimin ortaya çıkması bireylerin tüketme alışkanlıklarını oldukça arttırmaktadır. Bu düşüncenin desteklenmesinin en büyük yetkinliği ise endüstri 5.0 kavramının topluma katacağı özelliklerdir.