MUSTAFA BİLAL DÖNMEZ
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. TÜRKİYE
  4. TÜRKİYE’NİN GENÇLERİ – İLERİ ANALİZLER ÇALIŞMASININ İKİNCİSİ GELİYOR!

TÜRKİYE’NİN GENÇLERİ – İLERİ ANALİZLER ÇALIŞMASININ İKİNCİSİ GELİYOR!

ahmet_ozdinc
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun yıllardır akademinin içinde olan ve gençler ile ilgili akademik çalışmalar yapan; aynı zamanda TGSP Yönetim Kurulu üyesi olan Dr. Ahmet Özdinç ile “Türkiye’nin Gençleri – İleri Analizler” kitabı hakkında görüştüm.

“Türkiye’nin Gençleri – İleri Analizler” kitabının ikinci sayısının da hazırlandığı ve kısa zaman içerisinde internet ortamında erişime açılacağı müjdesini sizinle paylaşayım. Pandemi sonrası değişen hayat standartlarıyla beraber gençlerin beklentileri, umutları ve amaçları gibi konularda analizlerin paylaşılacağı bu çalışma akademi camiası tarafından da merakla bekleniyor.

2020 Yılında İstanbul’da bir lansman ile tanıtılan ilk çalışma 30’a yakın ilde 18-30 yaş arası 8 bin genç ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yaklaşık 40 sorudan oluşan anket çalışmasından çıkan veriler ışığında, 13 akademisyenin de katkılarıyla Dr. Ahmet Özdinç’in editörlüğünde hazırlandı.

Çalışmada;
“Genç Nüfusun Mutluluğunu Etkileyen Faktörler”
“Gençlerin Gelecek Beklentileri”
“Siyasal Kimlikler, Din ve Değerler”,
“Genç Nüfus Dindarlığı”,
“Gençlerin Dünyasında Eğitimin Etkisi ve Değeri”
“Gençlerin İş Tatminini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi”
“Gençlerin Aile Yapıları”
“Gençlerin STK Katılımları Önündeki Engeller ve STK’lardan Beklentileri”
“Gençlerin Sigara, Alkol ve Madde Kullanımları”
“Sosyal Medya Dijitalleşme ve Gençlik”
“Gençlerin İlgi ve Faaliyetleri”
“Dijitalleşme ve Gençlerde Kendini İfade Etme” gibi konulara yer verildi.

Özdinç, lansmanda çalışmanın sonuçlarına ilişkin şu bilgilere yer vermişti:
“Mutluluğu etkileyen en önemli faktör, gelecekle ilgili umutlardır. Gençler paraya ve zenginliğe verdikleri önem nispetinde daha az mutlu oluyor. Buna karşı din ve inanca verilen önem arttığında da mutluluk seviyelerinin olumlu yönde seyrettiği tespit edildi. Çalışmada, gençlerin yetişkinlere göre daha umutlu olduğu görülmektedir. Gençlerin idealleri uğruna mücadele etmeye verdikleri değer arttıkça gelecek beklentileri daha umutlu olma eğilimine girmektedir.

Siyasal kimlik kategorileri ve değerler arasındaki ilişki kimlik tercihleri bağlamında bağımsız ortak bir kültüre işaret ediyor. Birçok siyasi kimlik ve tercih var ama gençler 3 temelde ortaklaşıyor; Atatürkçülük, Milliyetçilik ve dine önem verilmesi. Gençlerin kimlik tercihlerinde annelerinin eğitiminin önem kazandığı ortaya çıkmıştır.


Gençlerimiz farklılığa bakış açısı noktasında dışlayıcı bir tavra sahip. Araştırmada, Türkiye’de eğitimin dindarlık derecesi üzerinde zannedildiği kadar etkili olmadığı ortaya çıktı. Gençler sınavlara iyi hazırlanmak ve üniversiteye girmek için eğitim alıyorlar. Artan eğitim düzeyi gençlerde daha fazla umut vermesi ve gelecek beklentilerini olumlu yönde etkilemeleri beklenirken, bu yönde bir etkinin olmadığı ortaya çıktı.

Gençlerin iş hayatında tatmin olma olasılığını artıran unsurlar ise gelecek beklentisindeki iyileşme, toplumda itibar görme düzeyindeki artış, aldığı eğitimden, aile hayatından mevcut hayat standardında ve sosyal hayatından tatmin olma seviyesindeki artış olarak sıralanıyor.”

Yeni çalışmanın sonuçlarını merakla bekliyoruz.

Dr. Ahmet Özdinç ve bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

-MBD-

TÜRKİYE’NİN GENÇLERİ – İLERİ ANALİZLER ÇALIŞMASININ İKİNCİSİ GELİYOR!
Yorum Yap

Giriş Yap

Kriter Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!